شاخص تفکیک رنگ(CRI )

مقایسه رنگ اجسام زیر نور لامپ هایی با نمود رنگ مختلف و دمای رنگ یکسان

شاخص تفکیک رنگ(CRI )

این شاخص برای نور لامپ های مختلف بین صفر تا صد تعریف می شود و هرچه CRI در یک لامپ، به عدد صد نزدیکتر باشد،  اشیا زیر نور آن لامپ طبیعی تر و واقعی تر جلوه می کنند. مقدار CRI نور خورشید، صد است زیرا طیف نوری خورشید برای چشم انسان کامل است و در نتیجه امکان دیدن همه رنگ‌ها در زیر نور خورشید امکان‌پذیر است. منابع نوری دیگر طیف‌های نوری متفاوتی دارند که بهترین آنها به ترتیب مربوط به لامپ های رشته ای و لامپ  ال ای دی و متال هالید است.

مقایسه جلوه طبیعی سیب زیر نورهایی با CRI متفاوت که طبیعی‌ترین حالت را CRI=97 دارد در شکل زیر نمایش داده شده است.

مقایسه جلوه طبیعی سیب زیر نورهایی با CRI متفاوت

مقایسه جلوه طبیعی سیب زیر نورهایی با CRI متفاوت

مقایسه رنگ اجسام زیر نور لامپ هایی با نمود رنگ مختلف و دمای رنگ یکسان

مقایسه رنگ اجسام زیر نور لامپ هایی با نمود رنگ مختلف و دمای رنگ یکسان

  روشنایی پارکینگ با لامپ سدیم که CRI پایینی دارد و بعد از اصلاح با لامپ با CRI بالا و تشخیص رنگ بهتر

روشنایی پارکینگ با لامپ سدیم که CRI پایینی دارد و بعد از اصلاح با لامپ با CRI بالا و تشخیص رنگ بهترجدول نمود رنگ برای منابع نوری متفاوت بر حسب درجه کلوین

نوع منبع نور(لامپ)

دمای رنگ نور برحسب درجه کلوین

اندیس نمود رنگ CRI

لومن بروات خروجی

بخار سدیم

۱۸۰۰

۵

۱۲۰

فلورسنت سفید سرد

۴۲۳۰

۱۴

۱۵٫۵

فلورسنت سفید سرد

۴۰۸۰

۷۰

۳۵

ال ای دی

۵۷۰۰

۸۹-۹۹

۱۲۰-۳۰۰

امروزه لامپ های ال ای دی کاربردهای مختلف و نقش مهمی در دکوراسیون داخلی و نمای ساختمان ها دارند. فضای تک تک اتاق‌ها را می توان با استفاده از این لامپ ها تغییر داد. این روش برای مدرن کردن یک خانه و تغییر جو آن بسیار کاربردی و جذاب است. به ویژه اگر امکان تغییر رنگ دیوارها وجود ندارد، به راحتی و با تغییر برنامه رنگ نور ال ای دی می توان به رنگ دلخواه دست یافت. نه فقط تغییر رنگ دیوارها با این لامپ ها امکان پذیر است بلکه در هر جای خانه و ساختمان می توان از آنها استفاده کرد. از دستگیره در گرفته تا تغییر رنگ آب دوش یا شیر دستشویی و پشت دکورها و حتی وان حمام. می توان یکی از رنگ های مختلف و متنوع بنفش، آبی، سبز، قرمز، نارنجی، زرد، سفید و غیره را به صورت دستی یا با کنترل انتخاب کرد و فضایی سرد و بی روح را گرم کرد یا در اتاق کودک و پذیرایی به طور اتوماتیک رنگ ها را یکی پس از دیگری امتحان و به رنگ مورد علاقه و مناسب تغییر داد. همچنین امکان کم رنگ یا پررنگ تر کردن رنگ مورد نظر با کلید تنظیم ترکیب با نور سفید وجود دارد. هنر دیگر این چراغ ها در دکوراسیون مدرن، توانایی تغییر رنگ با تغییر درجه حرارت آب است. با فن آوری بالا و سیستم کنترل نور، هم زمان با تغییر درجه آب از سرد به گرم، رنگ نور می تواند از آبی به قرمز تغییر پیدا کند .

در این لامپ ها ۹۷ درصد انرژی تبدیل به نور می شود در حالی که در لامپ های معمولی ۹۰ درصد انرژی تبدیل به گرما و فقط ۱۰ درصد به نور تبدیل می شود. در تولید LEDها سعی می شود از کریستال ها و نیمه رساناهای شفاف، دارای فرکانس تولید نور مناسب و یک پکیج مناسب استفاده شود. در محیط هایی که دیدن رنگ واقعی اجسام و اجزا، اهمیت دارد باید از لامپ هایی استفاده شود که نمود رنگ (CRI) بالایی دارند(بیشتر از ۹۰) مانند: چاپخانه ها، گالری ها، جواهرفروشی ها، اتاق جراحی و …

 

منابع:

۱٫کتاب مهندسی روشنایی مهندس کلهر

۲٫طراحی، نظارت و اجرا در مهندسی روشنایی و نورپردازی دکتر ایمان سریری

WWW.NETLIGHT.IR

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *